1 op 1 traject
Gezinsdynamieken & opvoeding
Ik merk dat
- Er vaak conflicten of spanningen zijn binnen ons gezin.
- Ik me onzeker voel over hoe ik mijn kinderen het beste kan begeleiden of opvoeden.
- Onze communicatie als gezin moeizaam verloopt en vaak tot frustraties leidt.
- Ik het gevoel heb dat ik constant moet corrigeren en straffen zonder blijvend resultaat.
- Ik een positieve gezinsdynamiek wil creëren, maar weet niet hoe ik dit kan aanpakken.
Een gezin bestaat uit verschillende “onderdelen.” Vaak twee ouders, maar steeds vaker ook één-oudergezinnen. En natuurlijk zijn er de kids. Een gezin kan je vergelijken met een dominospel: elk gezinslid is een “steentje,” en het gedrag, humeur en de energie van één steentje beïnvloeden direct alle andere. Valt één steentje om, dan heeft dat effect op de rest. Werkt één steentje niet mee, dan stagneert het spel.
Heb je het gevoel dat de interacties in jouw gezin – tussen ouders en kinderen of tussen de kinderen onderling – steeds volgens dezelfde frustrerende patronen verlopen? Opvoeden is nu uitdagender dan ooit. Denk aan de druk van sociale media, groepsdruk, de dagelijkse ratrace voor ouders, en de impact die het coronabeleid op de jeugd heeft gehad.
Omdat gezinsleden zo nauw met elkaar verbonden zijn, is het gemakkelijk om vaste ideeën te ontwikkelen over “hoe de anderen in elkaar zitten.” Vaak worden gezinsleden maar op één manier waargenomen, vooral als er spanning of conflicten zijn. Op basis van eerdere ervaringen ontstaat de neiging om het gedrag van anderen te voorspellen, wat misverstanden en vooroordelen in de hand werkt. Het actie-reactiespel wordt op de spits gedreven en loopt het risico te escaleren.
Het doel van dit traject is om inzicht te krijgen in de energetische patronen die we als gezin samen “weven” en deze te doorbreken.
In dit traject leer je
- Los te komen van vooroordelen over jezelf en de andere gezinsleden.
- De situatie vanuit ieders perspectief bekijken en begrijpen.
- Belangrijke communicatieskills voor alle partijen.
- Emoties erkennen, er ruimte aan geven en op een gezonde manier kanaliseren.
- Bekrachtigen wat reeds goed gaat en vandaaruit naar verbetering toewerken.
- Terugkerende negatieve patronen doorbreken.
Ervaringen
Ondanks het feit dat ik vooral hulp zocht voor mijn zoon, kon ik ook mijn verhaal kwijt, met de nodige tranen. Ik voelde me erg begrepen en kreeg vooral het gevoel: “ok, we zijn goed bezig als gezin.” Voor mijn zoontje vond ik de opdrachten echt op maat. Hij heeft er heel veel aan gehad. Iedere dag dat ik met hem een opdracht deed, zag ik dat hij zich terug beter, veiliger en gelukkiger voelde. Wanneer ik nu merk dat het wat minder goed met hem gaat, haal ik een opdracht naar boven, afhankelijk van zijn gemoed en doe ik die samen met hem. Zo zie ik dan dat hij weer heel snel beter in zijn vel zit.