1 op 1 traject

Coaching nieuw-samengestelde gezinnen

Ik merk dat

  • Het lastig is om een goede balans te vinden tussen mijn eigen kinderen, mijn partner en de pluskinderen.
  • Ik me onzeker voel over mijn rol als ouder in ons nieuw samengesteld gezin.
  • Er regelmatig spanningen of conflicten ontstaan tussen de kinderen of tussen mij en mijn partner.
  • Ik moeite heb om duidelijke afspraken te maken en grenzen te stellen die voor iedereen werken.
  • Ik harmonie wil in ons gezin, maar niet weet hoe ik dit kan bereiken.

Nieuw samengestelde gezinnen vragen om een geduldige en respectvolle aanpak voor iedereen die erbij betrokken is. Openheid en transparantie zijn daarbij essentieel. Terwijl een “oorspronkelijk” gezin zich in de loop van jaren op natuurlijke wijze ontwikkelt, worden de gezinsleden in een nieuw samengesteld gezin geconfronteerd met het samenbrengen van veel nieuwe elementen in een relatief korte tijd.

Tijdens dit traject zoomen we in op alle aspecten van deze unieke situatie. Vervolgens onderzoeken we verschillende scenario’s, afgestemd op de specifieke behoeften van het gezin. Wat is haalbaar en wenselijk – niet alleen op praktisch vlak, maar ook op mentaal en emotioneel gebied? En wat is de beste timing voor deze stappen?

In dit traject leer je

  • De dynamiek van een nieuw samengesteld gezin begrijpen.
  • Omgaan met verschillende verwachtingen.
  • Effectief communiceren, luisteren, duidelijke grenzen stellen.
  • Conflicten constructief aanpakken.

Ervaringen

Mijn ervaring bij Veerle heeft mij tot een heel ander mens gemaakt in de zin van hoe omgaan met mijn situatie. Een relatiebreuk is nooit prettig en toch hebben we er leren mee omgaan. Ik moet zeggen dat ik er vrij sterk ben uitgekomen. Ik ben veel rustiger geworden, ook in andere situaties zoals met vervelende klanten enz.... Gewoon door even stop te zeggen en na te denken voor we weer eens iets zeggen waar we later spijt van krijgen. Gewoon gewoon doen, rustig en duidelijk mijn grenzen aangeven (tot hier en niet verder). Ik heb geleerd om niet altijd automatisch ‘ja’ te zeggen. Daarnaast is mijn zelfvertrouwen door onze gesprekken enorm sterk geworden. Ik dacht steeds: “Ik ben maar een stom ‘chauffeurke’”, maar ondertussen een kanjer van een ‘chauffeurke’ geworden die leren praten heeft en zeker heeft leren luisteren. Dan nog een belangrijk punt: het omgaan met pubers. In mijn nieuwe relatie (Sandra) is er Zenne, haar zoon. Hij heeft een heel moeilijke periode achter de rug (16 jaar). Uit de gesprekken met Veerle heb ik geleerd hoe ik het best met hem kan omgaan. En voor mij was het al snel duidelijk: gewoon luisteren naar hem. Echt waar, de band die ik nu met dat kerelke heb, is gewoon fantastisch. Samen doen we nu overal onderhoud van tuinen, gewoon uit het niets. Ons werk waar we fier op zijn, elke keer opnieuw. En ambiance verzekerd. Dan is er nog de ruimte om mezelf terug te fluiten, om eens een moment voor mezelf in te lassen. Er is zoveel waar we over gesproken hebben en waar ik tot op de dag van vandaag mee geconfronteerd word. Op die momenten denk ik nog steeds aan hoe Veerle dit zou aanpakken. Veerle, nogmaals dank voor alles en ik spreek nog eens af binnenkort voor een update.

Graag vrijblijvend kennismaken?

Hoe kan ik je helpen? Laat hieronder jouw gegevens achter, ik leer je graag kennen.