Groepstraject
Verwerking echtscheiding
Ik merk dat
- Mijn kind worstelt met nieuwe routines of wisselingen tussen twee huizen.
- Mijn kind zich schuldig voelt en denkt dat de scheiding zijn of haar schuld is.
- Mijn kind verward en onwennig lijkt en niet weet hoe het zich tegenover ons moet gedragen.
- Mijn kind bang is om één van ons kwijt te raken of zich onzeker voelt over de toekomst.
Een echtscheiding kan bij kinderen een waaier aan gevoelens oproepen, zoals onzekerheid, angst, frustratie, boosheid, verwarring, paniek en schuldgevoelens. Vaak weten ze niet hoe ze met deze emoties moeten omgaan. Kinderen kunnen zich zorgen maken over de toekomst, vast komen te zitten in een loyaliteitsconflict of moeilijk gedrag vertonen.
Hoewel ouders een cruciale rol spelen in de begeleiding van hun kind, kan een coach als objectieve, betrokken buitenstaander een belangrijke steun bieden. In deze veilige omgeving voelen kinderen zich vrijer om hun echte gevoelens en gedachten te delen.
Tijdens de sessies krijgen kinderen de ruimte om hun emoties te uiten en te verwerken. Ze leren hun vertrouwen in de toekomst (basisveiligheid) herwinnen en ontdekken dat de verantwoordelijkheid voor een respectvolle afhandeling van de scheiding bij de ouders ligt.
Wil je dat jouw kind sterker en met vertrouwen uit de scheiding komt?
In dit traject leer je
- De nodige ruimte innemen om eigen zorgen en angsten te delen.
- De eigen behoeften communiceren.
- De verantwoordelijkheid voor het goede verloop bij de ouders laten.
- Ongefundeerde schuldgevoelens uiten en loslaten.
- Hun basisgevoel van veiligheid bewaren of herstellen.
Ervaringen
Laure was niet meer dezelfde na de scheiding. Veel huilen en ze wilde niet naar haar papa. Ze hing heel veel aan mij, haar mama. Ze wilde ook niks meer alleen doen zonder mij. Ze was heel onzeker. Mijn omschrijving: "een bang vogeltje". Opeens ging het ook op school niet meer goed. Ze had heel veel faalangst en haar resultaten en welbevinden gingen zeer snel achteruit. Tijd voor hulp dus. We kwamen terecht bij Veerle Wissels. Met grote sprongen ging Laure vooruit. Het was ongeloofelijk hoe snel. Laure keek ook iedere keer weer uit naar een nieuwe sessie. Haar resultaten op school gingen terug vooruit. Maar nog veel belangrijker: haar welbevinden en levenslust namen toe. Ook probeert ze nu het positieve te halen uit de bezoeken aan haar papa. Laure is nu een zelfzekere meid met veel pit. Iedere dag denkt ze aan haar oefeningen en ze praat er nog steeds over.